30/09/2019
Zo kunt u veilig zwemmen met uw hond
Veel honden zijn dol op zwemmen en springen zomers graag in elke vijver, sloot of plas. Maar zwemmen brengt een aantal gevaren met zich mee: veel honden worden ziek na zwemmen in vervuild water of verdrinken doordat er een onverwachts sterke stroming staat. Hier leest u meer informatie en tips over hoe u veilig kunt zwemmen met uw hond. Heeft u vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek de Zuiderdracht in Oosterblokker.
Waar moet u op letten als u uw hond laat zwemmen?
Zwemmen in warm, stilstaand water kan erg gevaarlijk zijn voor uw hond. Dit is namelijk een perfecte omgeving voor blauwalg en bacteriën die botulisme veroorzaken – beide kunnen dodelijk zijn als uw hond deze giftige stoffen binnenkrijgt. De symptomen zijn braken, diarree, zwakte, trillen en toevallen. Botulisme veroorzaakt daarnaast ook verlamming.U herkent blauwalg aan een olieachtige, stinkende laag op het wateroppervlak die uit wier of algen lijkt te bestaan. Blauwalg produceert een zeer gevaarlijk zenuwgif waarvoor geen tegengif bestaat. Botulisme wordt verspreid door dode watervogels en vissen. Laat uw hond dus nooit zwemmen in water waar kadavers in drijven. Een goede richtlijn is: zou u zelf met plezier het water in gaan? Dan is het waarschijnlijk ook veilig voor uw hond.
Bent u met uw hond op het strand? Er kunnen gevaarlijke stromingen in het water zijn, die vanaf het strand niet altijd zichtbaar zijn. Pas ook op dat uw hond geen zeewater drinkt. Het zout kan braken of diarree veroorzaken. Neem altijd een fles schoon drinkwater mee, zodat uw hond genoeg te drinken heeft.
H2: Wat kunt u doen om zwemmen veilig te maken voor uw hond?
Volg deze tips om veilig met uw hond te zwemmen:
- Let op de kwaliteit van het water voordat u er een speeltje in gooit. Ziet u een stroming, afvoer, olieachtige algenlaag of dode dieren in het water? Houd uw hond dan uit de buurt.
- Kijk ook of er erg hoge oevers zijn, waardoor uw hond niet op eigen kracht weer uit het water zou kunnen klimmen.
- Is uw hond niet uit het water te houden? Houd hem dan aangelijnd tot u zeker weet dat het water schoon is en uw hond makkelijk weer op het droge kan komen.
- Lees ook waarschuwingsborden en zoek eventueel informatie, bijvoorbeeld bij de plaatselijke kustwacht, over stromingen in de zee.
- Geef uw hond schoon drinkwater voordat u hem laat zwemmen. Zo zal hij minder van het zwemwater drinken.
Heeft uw hond toch in vies water gezwommen of laat hij symptomen van vergiftiging of uitdroging zien? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Dierenkliniek de Zuiderdracht in Oosterblokker. Wij geven u ook graag meer informatie over veilig zwemmen met uw hond.