Hoe beschermt u uw hond tegen teken in de zomer?

Het is weer zomer! Dit warme weer is perfect om mooie lange boswandelingen te maken met uw hond. Helaas betekent dit lekkere weer ook dat de teken weer actief zijn. Teken komen veel voor in Nederland en in de zomer is het risico op een tekenbeet het grootst – niet alleen voor u, maar vooral ook voor uw hond. Uw hond loopt vast vaak door hoog gras en laag struikgewas, waarin zich veel teken schuilhouden. Een tekenbeet is meestal niet pijnlijk, maar het speeksel van de teek kan wel veel ziektekiemen bevatten en voor nare infecties zorgen. Daarom geven we u hier een paar handige tips om te voorkomen dat uw hond gebeten wordt door een teek en om een eventuele tekenbeet zelf te kunnen verhelpen.

Zo voorkomt u een hond met teken


U kunt uw hond natuurlijk niet de hele zomer binnenhouden, dus u kunt niet altijd voorkomen dat uw hond in aanraking komt met teken. Wel zijn er verschillende tekenwerende middelen verkrijgbaar die de kans op een tekenbeet verkleinen:

  • Tekenband. Een tekenband bevat een teekwerend middel dat via de natuurlijke huidolie van uw hond over zijn huid verspreid wordt. Een tekenband werkt vaak wel acht maanden – het grootste deel van het tekenseizoen. Sommige tekenbanden beschermen uw hond ook tegen vlooien en luizen.
  • Spot-on-behandeling. Deze behandeling brengt u met een pipetje aan op de nek van uw hond. Ook dit middel wordt verder via de huidolie over de hele huid van uw hond verspreid.
  • Tabletten. Geef uw hond 1 keer per maand (of een keer per 3 maanden) een tablet. Deze middelen komen in de bloedbaan en beschermen uw hond tegen vlooien en teken. Vraag uw dierenarts voor meer informatie.
Deze chemische producten kunnen bijwerkingen hebben, dus lees altijd goed de bijsluiter en vraag bij twijfel advies aan Dierenkliniek de Zuiderdracht in Oosterblokker. Denk er ook aan dat geen enkel product complete bescherming biedt. Het beste kamt u uw hond na elke wandeling met een fijne kam om eventuele teken te verwijderen voordat deze zich vast kunnen bijten.Tekenbeten bij uw hond verhelpenCheck uw hond na elke wandeling (of een rondje rennen in de tuin!) voor tekenbeten. Teken houden vooral van de warme plekjes in de oksels en liezen en rond de kop van uw hond, maar u kunt ze ook op andere plaatsen vinden. Komt u een vastgebeten teek tegen? Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op ziektes en infecties is. Zo kunt u een tekenbeet verhelpen:
  • Gebruik nooit alcohol om teken te verwijderen. De teken braken dan namelijk hun maaginhoud met de bijbehorende ziektekiemen in de wond.
  • Een teek is makkelijk te verwijderen met een tekenpincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid en maak deze los met een draaiende beweging. Controleer of u ook de kop van de teek verwijderd hebt. Is dit niet het geval, dan zal deze na verloop van tijd uit de wond zweren. Houd in de gaten of de wond goed geneest.
  • U kunt eventueel ook een teek verwijderen met een normale pincet, maar de kans dat de kop blijft zitten (en voor irritatie zorgt) is dan een stuk groter.
  • Wordt uw hond ziek nadat deze gebeten is door een teek? Neem dan meteen contact op met uw dierenarts.
Wilt u meer weten over honden met teken, wilt u liever de teek bij uw hond professioneel laten verwijderen of heeft uw hond gezondheidsklachten na een tekenbeet? Neem dan snel contact op met Dierenkliniek de Zuiderdracht in Oosterblokker.
Feed